Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Τοποθεσία

Ο Καστός, ένα χαμηλό μακρόστενο νησάκι, κατάφυτο από ελιές, προσφέρει καθημερινά ασφαλές αγκυροβόλιο σε δεκάδες σκάφη που διαπλέουν το Ιόνιο πέλαγος και είναι μοναδικός ψαρότοπος. Έχει μόλις πενήντα μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι μαζί με συγγενείς και φίλους μαζεύονται γύρω στους πεντακόσιους.


Ο Καστός έχει μεγαλύτερο πλάτος 900 μέτρα και έκταση γύρω στα 6 τ. χλμ. Αποτελείται από χαμηλούς λόφους που ο ψηλότερος δεν ξεπερνά τα 150 μέτρα. Η δυτική του ακτή είναι απόκρημνη ενώ η ανατολική του πλευρά έχει πολλές μικρές παραλίες με πρόσβαση και από την ξηρά και από τη θάλασσα. Είναι τα Αμπελάκια, το Φύκι στα νότια, το Βάλι, η Κοιλάδα ο ʼγιος Αιμιλιανός, η Λίμνη, το Καμίνι, το Βρισίδι.
Αξιοθέατα

Το χωριό του Καστού είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι του. Τα σπίτια, τα πιο πολλά κλειστά είναι χτισμένα πολύ αραιά σε μεγάλα οικόπεδα δίνοντας την εικόνα της άνεσης και της ελευθερίας, τριγυρισμένα από ελιές. Είναι όλα δίπατα πέτρινα ή λιθόκτιστα με κόκκινες κεραμοσκεπές και χρωματιστά ξύλινα παραθυρόφυλλα. Πολλά απ' αυτά έχουν ξύλινα μπαλκόνια και μεγάλες μπαλκονόπορτες. Είναι μια εικόνα που αποπνέει μια ηρεμία περασμένων εποχών, ώστε δίκαια να αναφέρει κάποιος ταξιδιώτης ότι θυμίζειτην Ελλάδα του'60.
 
 
Το χωριό διαθέτει λίγα εστιατόρια που ειδικεύονται στα θαλασσινά πιάτα, από φρέσκα ψάρια από τους ψαράδες του νησιού. Ο Καστός υδροδοτήθηκε από έργα που έγιναν πρόσφατα και έκαναν τη ζωή των κατοίκων πιο εύκολη. Οι δρόμοι είναι λιγοστοί στο νησί, γι' αυτό και δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Οι μετακινήσεις είναι πολύ μικρές και γίνονται με τα πόδια και βέβαια με βάρκα. Κάθε κάτοικος του νησιού έχει τη δική του βάρκα, ή μικρό ταχύπλοο.

ΤοΣαρακήνικο, ο δυτικός φυσικός όρμος του νησιού απέκτησε μικρό μώλο, που δίνει τη δυνατότητα ελλιμενισμού ακόμα και σε κακοκαιρία για να μην αποκλείεται το νησί από τους ισχυρούς νοτιάδες. Ανάμεσα στα σημαντικά μνημεία που διαθέτει το νησί είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ενοριακός και κοιμητηριακός ναός του οικισμού μεγάλων διαστάσεων που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Σε υπόγειο χώρο στα θεμέλια του ναού υπάρχει θολωτός λιθόκτιστος χώρος που ανήκει πιθανόν σε παλαιοχριστιανικό τάφο. Σε μικρή απόσταση προς τα βορειοανατολικά του ναού ανακαλύφθηκε πριν από πενήντα χρόνια παρόμοιος τάφος με οστά και πήλινα αναθήματα. Ο ναός του Αγίου Ιωάννη διακοσμείται από ελαιογραφίες μεγάλων διαστάσεων και αξιόλογης τεχνοτροπίας, που έγιναν από τον Σπυρίδωνα Γαζή. Το εξωκκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού βρίσκεται γύρω στα 4 χλμ. έξω από τον οικισμό του Καστού, στη θέση που ήταν παλαιότερα το χωριό, προτού οι κάτοικοι μετοικήσουν στη σημερινή τοποθεσία. Είναι ένα παλαιό γραφικό εκκλησάκι που συνδέεταιμε την ιστορία του νησιού.
 
 
Στα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται και οι ανεμόμυλοι. Είναι όλοι ιδιωτικοί, όπως συμβαίνει παντού. Ένας ανεμόμυλος λέγεται ότι διατηρείται με άθικτο το μηχανισμό του. Πιθανόν να είναι ο μόνος σε όλο το Ιόνιο που βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση. Λειτουργούσε μέχρι το 1949. Ένας άλλος ανεμόμυλος στέκει όρθιος και δεσπόζει στον κεντρικό λόφο πάνω από τον Καστό. Αν είχε όλο τον εξοπλισμό του θα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακός. Οι ανεμόμυλοι μαρτυρούν ότι οι κάτοικοι παλιότερα καλλιεργούσαν συστηματικά τη γη κι ότι είχαν αρκετή παραγωγή. Στη θέση Καλικερίμη διατηρείται ελαιώνας με αιωνόβιες ελιές. Είναι ψηλές με φαρδύ κορμό και μεγάλες ρίζες που δείχνουν ότι πρέπει να είναι εκατοντάδων ετών. Λίγο πιο βόρεια από το λιμάνι του Καστού, στον ʼγιο Αιμιλιανό, υπάρχει μια μικρή σπηλιά, η Φωκότρυπα, με 30 μέτρα περίπου βάθος και λίγη αμμουδιά στο εσωτερικό της. Από το όνομά της συμπεραίνουμε ότι στην περιοχή έβρισκαν καταφύγιοφώκιες.

Τα μονοπάτια του νησιού περπατιούνται πολύ ευχάριστα γιατί γενικά είναι βατά και ίσια. Η θέα από το μονοπάτι της κορυφογραμμής που πηγαίνει προς τα βόρια είναι εξαιρετική. Επίσης ο μικρός δρόμος που ανοίχτηκε τελευταία, προσφέρει μια ευχάριστη βόλτα ανάμεσα από το καταπράσινο τοπίο που χαρίζει ηρεμία και γαλήνη. Στην τοποθεσία Βίγλα από διάφορα λείψανα που σώζονται ακόμα πιθανολογείται η σχέση του νησιού από την αρχαία εποχή με το Μεγανήσι και τον Κάλαμο (Τάφιοι νήσοι).
Διασκέδαση

Για το φαγητό και το ποτό υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τους παραδοσιακούς ψαρομεζέδες , φρέσκο ψάρι και πολλά θαλασσινά.


Παραλίες

Η δυτική ακτή του Καστού είναι απόκρημνη ενώ η ανατολική του πλευρά έχει πολλές μικρές παραλίες με πρόσβαση και από την ξηρά και από τη θάλασσα. Είναι τα Αμπελάκια, το Φύκι στα νότια, το Βάλι, η Κοιλάδα, ο ʼγιος Αιμιλιανός, η Λίμνη, το Καμίνι, το Βρισίδι.


Ταξιδεύοντας

Καθημερινά υπάρχει συγκοινωνία με καϊκι για να εξυπηρετείται ο επισκέπτης που δεν διαθέτει δικό του πλωτό μεταφορικό μέσο. Ο Καστός συνδέεται με καΐκι με την ηπειρωτική Ελλάδα. Κάθε μέρα έχει λίγα δρομολόγια από και προς την απέναντι ακτή του Μύτικα, που αποτελεί την κεντρική αγορά του νησιού. Το καΐκι αυτό είναι ο αποκλειστικός σύνδεσμος επικοινωνίας του νησιού με τον υπόλοιπο κόσμο.

photo gallery
ο καιρός στη λευκάδα
Αναλυτικη προγνωση καιρου απο το meteo.gr
» μεταβαση

Συνδεσμος προς την ιστοσελιδα του μετεωρολογικου σταθμου στη Μαρινα Λευκαδας
» μεταβαση
               
  Κεντρικό Μενού

Καλωσόρισμα
Διακοπές στη Λευκάδα
Ιστορική αναδρομή
Πολιτισμός
Φύση - περιβάλλον
Διαμονή - Ψυχαγωγία
Αναζήτηση καταλυμάτων
Που θα κολυμπήσετε
Τι γίνεται και πότε
Τι μπορείτε να αγοράσετε
Χρήσιμα link - τηλέφωνα
Αποχαιρετισμός
  Τουριστικός Οδηγός

Δήμος Λευκάδας
Δήμος Ελλομένου
Δήμος Απολλωνίων
Δήμος Σφακιωτών
Δήμος Καρυάς
Δήμος Μεγανησίου
Κοινότητα Καστού
Κοινότητα Καλάμου
  Επικοινωνία

Ομοσπονδία Συλλόγων Επιχειρηματιών
Ενοικιαζομένων Δωματίων - Διαμερισμάτων
Νομού Λευκάδας

Τηλέφωνα επικοινωνίας :
+30 (26450) 21608.
+30 (26450) 21266.
+30 (26450) 21267.
fax : +30 (26450) 21226 . 21266
email : oseedlef@otenet.gr
  Social Networking

Βρείτε μας στο facebook, εγγραφειτε
στο newsletter, παρακολουθηστε video
στο καναλι μας στο youtube, δειτε
φωτογραφικο υλικο στο flickr!